Forum Pan-European.be

Pan European

 

Vering- en stabilteitsmodificaties ST1300

Bijdrage door Jaap Scholt

 

Vering- en stabilteitsmodificaties ST1300

 

Na meer dan 10 jaar wachten kwam de ST1300 als opvolger van de zeer gewaardeerde ST100 in het 2e kwartaal 2002 op de markt.

Al vrij snel volgende een 1e en later een 2e modificatie om o.a. de recht uitstabiliteit van de motor te verbeteren.

 

Ondanks deze aanpassingen bleken diverse motoren op dat gebied niet aan de verwachtingen van de veeleisende rijders te voldoen, zoals de mijne.

 

Op basis van persoonlijke ervaringen door verschillende oplossingen te kunnen testen, heb ik uiteindelijk mijn motor laten voorzien van de progressieve vering van fa. HyperPro uit Werkendam. Voor een acceptabel bedrag van ca. Ä 350 levert de montage van deze veren een sterk verbeterd stuurgedrag op. Door een beter wegcontact stuurt de motor directer en blijft op hoge snelheid stabieler dan met de standaard vering. Bijkomstig voordeel is dat met duo het veergedrag en comfort beter op de belasting zijn afgestemd. De wat straffere veerkarakteristiek zou door sommigen als oncomfortabel ervaren kunnen worden.

 

Als aanvulling op de progressieve veren is in samenwerking met HyperPro een stuurdemper ontwikkeld. De plaatsing van de stuurdemper is een lastig probleem omdat beperkte montage mogelijkheden voor handen zijn. Uiteindelijk is demper m.b.v. de radiateurophanging aan het balhoofd bevestigd. De demping is met een stelwiel instelbaar en kent 20 standen. Na ruim een Ĺ jaar rijervaring kan ik concluderen dat ook de demper een positieve uitwerking heeft op de hoge snelheid recht uitstabiliteit.

 

De ST1300 blijft echter een zeer gevoelige motorfiets waarbij het bestaande concept van geometrie, framestijfheid, gewicht en luchtweerstand moeilijk tot een strak rijgedrag op hoge snelheid kan leiden.

 

De keuze aan eenieder om zelf te bepalen hoe ver te gaan in het verbeteren van het standaard rijgedrag.

 

Voor aanvullende informatie ben ik bereikbaar op:

 

jaapscholt@tiscali.nl

 

 

 

 

www.pan-european.be

STX1300 Pan-European-Site Map  mail Webmaster

30/06/2007